|
| Prezentim i fesë tonë | |
| | Autori | Mesazh |
---|
Tomor ADMIN
Numri i postimeve : 1203 Join date : 17/03/2013
| Titulli: Prezentim i fesë tonë Tue 26 Aug 2014, 23:17 | |
| Perënditë: Perëndia e rrufeve: Zojs, Zeus, Zis, Gebeleizis, Zibelsurdus, Shurdhi, Baba Tomorri, Enji Nëna e madhe: Reja (Rea), Kybela, etj Perëndia e kopeve: Vidasi, Fauni, Pani, Silvani Perëndesha e pyjeve: Zana, Thana, Diana, Arthema (Arthemis), Bendis, Kotyto, Athena Perëndia ujk: Dhaun, Kandhaon, Lykan, Lukan, Lykaon, Perëndia kalorës: Medaur, Hero, Tato, Korrot, Armat, Perëndia e ujërave dhe detit: Bindi, Redoni, Poseidoni, Perëndesha e bukurisë: Afrodita, Prenda, Iria, Anzotika, Zeirene, Turan, Aprodita, Perëndesha e kuajve: Ika, Menzana Perëndia e venës: Dionysi, Sabaziosi, Baku,
Profetët: Zalmoksi Orfeu Epimenidi Hylli i Ilirisë Eumolpi
Orakujt & Sibyllat: Orakulli i Dodonës Sibylla e Kumës
Ritualet: Lutjet Pastrimi i foshnjes së posalindur Pagëzimi i fëmisë (me emër ilir-shqip) Festat e motmotit Flijimi i kafshës në themele të shtëpisë Pastrimi i dhëndrrit dhe nuses para martesës Agjërimi Ritet e varrimit (pastrimi, etj.) Misteret
Misteret: Orfike Eleusine e Kabyrëve Dioniziake e Zalmoksit e Kalorësve _________________ Mos i shko në qafë shoqit, nepi shkaf i përket, e jeto nierxisht. Mi kto âsht ngrehë ajo nertesë e madhnueshme qi i thonë shoqni, njeky âsht Kanuni i shoqnis! - Shtjefën Gjeçovi
Edituar për herë të fundit nga Tomor në Tue 07 Feb 2017, 16:23, edituar 1 herë gjithsej | |
| | | Tomor ADMIN
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Tue 26 Aug 2014, 23:20 | |
| Lista përditësohet herë pas here, kur sjellim gjëra të reja, ose kur shtojmë të dhëna më të hollësishme. _________________ Mos i shko në qafë shoqit, nepi shkaf i përket, e jeto nierxisht. Mi kto âsht ngrehë ajo nertesë e madhnueshme qi i thonë shoqni, njeky âsht Kanuni i shoqnis! - Shtjefën Gjeçovi
| |
| | | Edvini
Numri i postimeve : 2 Join date : 21/10/2015 Location : Tiranë
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Fri 22 Jan 2016, 22:07 | |
| Mendoj se hyji kryesor në besimin e lashtë ilir-arbën-shqiptar ishte dhe është Dielli. Jo më kot ende edhe sot themi "Pasha Diellin/dritën". Mos duhet futur si kryezot? | |
| | | Tomor ADMIN
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Tue 26 Jan 2016, 16:19 | |
| Dielli nuk paraqitet në ndonjë veprim, nuk është aktiv. Është thjesht i ngurtë.
Në fazën antropomorfike, perënditë janë njerëz, kurse planetët/yjet nuk janë më perëndi.
Hyji kryesor është Zeusi / Zisi _________________ Mos i shko në qafë shoqit, nepi shkaf i përket, e jeto nierxisht. Mi kto âsht ngrehë ajo nertesë e madhnueshme qi i thonë shoqni, njeky âsht Kanuni i shoqnis! - Shtjefën Gjeçovi
| |
| | | Tomor ADMIN
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Tue 26 Jan 2016, 18:52 | |
| - Edvini shkruajti:
- Mendoj se hyji kryesor në besimin e lashtë ilir-arbën-shqiptar ishte dhe është Dielli. Jo më kot ende edhe sot themi "Pasha Diellin/dritën". Mos duhet futur si kryezot?
Dielli është kult, kulti më i përhapur, ka ndikuar më së shumti, sidomos në kalendar, pasiqë kalendari jonë është i pastër diellor, simbolet e diellit më të përhapura, tatiuazhet e diellit më të përdorura, etj. Por perënditë janë diçka tjetër, p.sh. Zisi si perëndi supreme, nuk mund të vihet nën Diellin. _________________ Mos i shko në qafë shoqit, nepi shkaf i përket, e jeto nierxisht. Mi kto âsht ngrehë ajo nertesë e madhnueshme qi i thonë shoqni, njeky âsht Kanuni i shoqnis! - Shtjefën Gjeçovi
| |
| | | illyrian GOD
Numri i postimeve : 4 Join date : 24/06/2020
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Sat 24 Oct 2020, 20:59 | |
| [quote="Tomor"] Perënditë:Perëndia e rrufeve: Zojs, Zeus, Zis, Gebeleizis, Zibelsurdus, Shurdhi, Baba Tomorri, Enji Nëna e madhe: Reja (Rea), Kybela, etj Perëndia e kopeve: Vidasi, Fauni, Pani, Silvani Perëndesha e pyjeve: Zana, Thana, Diana, Arthema (Arthemis), Bendis, Kotyto, Athena Perëndia ujk: Dhaun, Kandhaon, Lykan, Lukan, Lykaon, Perëndia kalorës: Medaur, Hero, Tato, Korrot, Armat, Perëndia e ujërave dhe detit: Bindi, Redoni, Poseidoni, Perëndesha e bukurisë: Afrodita, Prenda, Iria, Anzotika, Zeirene, Turan, Aprodita, Perëndesha e kuajve: Ika, Menzana Perëndia e venës: Dionysi, Sabaziosi, Baku,
A janë Perëndi me shumë emra, që janë thirrë ndër vite apo shumë perëndi, se spo mundem me kuptu?? | |
| | | Tomor ADMIN
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë Tue 22 Dec 2020, 17:10 | |
| Po zakonisht ka shumë emra, ose shumë verzione për të njëjtën hyjni. _________________ Mos i shko në qafë shoqit, nepi shkaf i përket, e jeto nierxisht. Mi kto âsht ngrehë ajo nertesë e madhnueshme qi i thonë shoqni, njeky âsht Kanuni i shoqnis! - Shtjefën Gjeçovi
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Prezentim i fesë tonë | |
| |
| | | | Prezentim i fesë tonë | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |