Nga Spiro Shkurti, "Tradita bujqësore të shqiptarëve"
Dragoi e sulmon kuçedrën me parmendë, cfurk e strumbullar lëmi dhe mbrohet prej goditjeve të armëve të saj me djep. Po, që t’i përdorë dragoi këto objekte në luftë kundër kuçedrës, ato duhet të plotësonin dy kushte: së pari, ato duhet të ishin të pamallkuara të patruara. Për këtë arsye fshatari nuk e ka mallkuar kurrë as parmendën, as cfurkun, as strumbullarin e lëmit dhe as djepin.
Dita e verës (14 mars sipas kalendarit të vjetër), ishte një festë e rëndësishme popullore. Në këtë ditë mblidheshin lule e njomishte të tjera, të cilat vendoseshin në objekte më të rëndësishme, mbi derë të shtëpisë, në portën e jashtme, në vathin e bagëtisë, në strumbullarin e lëmit, në dybekun e qumështit. Gjethe elule të freskëta viheshin edhe mbi parmendë e cila në shumë rrethina zbukurohej po në atë masë që zbukurohej dera e shtëpisë
Posa mbaronte mbjellja e misrit, bujku në mes të arës vënte një kryq të bërë nga druri, pëlqehej më shumë druri i krekëzës ose i shelgut. Diku në vend të kryqit vinin një copë dru të gjatë 1 metër. Drurit ose kryqit i zhvishej lëkura prandaj quhej edhe “Bardhëza”.
Lëmenjtë e përhershëm në shumicën e rasteve ishin në përdorim kolektiv të mëhallës e më rrallë edhe të fshatit. Kush pastronte i pari lëmin dhe vinte strumbullar të ri, e përdoret i pari lëmin. Në Leshnicë (Sarandë), ajo banesë që ishte ngritur e para në mëhallë ruante të drejtën të shinte e para në lëm.
Në shumicën e rasteve në majë të strumbullarit vihej një tufë ose kurorë e veçantë e përbërë prej kashte të lashtash, lulesh e njomishtesh të tjera, “për të mos mbetur lëmi thatë”. Në Myzeqe këtë zbukurim të veçantë e kanë quajtur përvarëse, ndërsa në fshatrat e Shkumbinit, kulaç bari. Në të gjitha rastet në strumbullar varej edhe fshesa e lëmit, e cila në asnjë rast nuk futej në banesë. Në Myzeqe përvarsja ishte thjeshtuar në vendosjen e dy fijeve bari të vendosura në formë kryqi ortodoks.